Wat is hoofdluis? Hoofdluizen zijn kleine, ongewenste insecten die zich op de hoofdhuid en haarwortels bevinden. Luizen zuigen kleine beetjes bloed uit de hoofdhuid. Dit dient als voeding voor het insect. Bij het opzuigen van het bloed, maakt het luizenspeeksel het bloed dunner. Doordat dit luizenspeeksel in contact komt met de kleine wondjes op de hoofdhuid, kan er jeuk ontstaan.
Hoofdluis verspreidt zich gemakkelijk op basisscholen, doordat de leerlingen veel met elkaar in contact zijn. Luizen kunnen niet springen, maar lopen van het ene hoofd over naar het andere hoofd.
Luizen kunnen ook eitjes leggen en deze eitjes heten ‘neten’. De luis plakt de eitjes aan de haren vast, dicht bij de hoofdhuid en vervolgens duurt het één week tot deze eitjes uitkomen.
Behandelen van hoofdluis
Wanneer u hoofdluis bij uw kind ontdekt, is het belangrijk dat u dit meteen doorgeeft aan de leraar van uw kind. Het is van belang dat u ook uw andere familieleden controleert op luizen. U hoeft enkel de familieleden met luizen of neten te behandelen.
De meest effectieve behandelmethode is het gebruiken van een luizenkam met plastic tanden. Door het haar goed door te kammen, haalt u de luizen uit het haar. Het doorkammen gaat het gemakkelijkst met nat haar. In deze video wordt duidelijk uitgelegd en getoond hoe u de luizenkam het beste kunt gebruiken.
Het is belangrijk dat u gedurende twee weken, dagelijks het haar doorkamt. Zo verwijdert u ook de neten die zich mogelijk in het haar bevinden.
Daarnaast moet u producten, zoals borstels, goed ontsmetten om de verspreiding van luizen te voorkomen.
Tips verkleinen kans op hoofdluis
Hoofdluis is niet gevaarlijk en staat ook niet in verband met een onhygiënische verzorging. De insecten nestelen zich nou eenmaal het liefste in het haar, omdat dit een warme plek is met een grote overlevingskans. Hoofdluis is niet te voorkomen, maar de kans op luizen kan wel verkleind worden en verdere verspreiding kan worden beperkt. De volgende tips dragen hieraan bij:
- Controleer maandelijks op hoofdluis, door middel van een luizenkam;
- Gebruik alleen je eigen kam of borstel en leen deze niet uit aan anderen;
- Gebruik preventieve anti-hoofdluis shampoo of lotion.
Luizencontrole
Normaal gesproken vindt er na elke vakantie een luizencontrole plaats. Door de huidige coronamaatregelen is dit niet meer mogelijk. Daarom willen wij alle ouders vragen om zelf een luizencontrole te doen bij uw kind(eren). Zou u het aan de leraar van uw kind willen doorgeven als u luizen bij uw kind ontdekt? Zo kunnen wij alle ouders op tijd informeren, zodat we de verspreiding van hoofdluizen kunnen beperken. Uw kind is weer van harte welkom op onze school, zodra hij/zij is behandeld tegen luizen.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website van de GGD en Het RIVM.
https://www.rivm.nl/hoofdluis
https://www.jouwggd.nl/lichaam/hoofdluis/